Pekka Iiskonmäki

Chinatown Kemiin ja Lappi nousuun

Nyt Suomi voi kerrankin tehdä jotain, jolla olisi merkitystä Pohjois-Suomen taloudelle. Eikä maksa paljon.

Kiinalaiset ovat vakavissaan rakentamassa biodieseljalostamoa Kemiin. Investoinnin arvoksi ennakoidaan miljardia euroa, joten ihan pienestä clean tech hankkeesta ei siis ole kyse.

Nyt ei pidä suomettaa tätä loistavaa hanketta. Tehdas saa vapauden palkata vapaasti kiinalaista työvoimaa. Silloin ei tarvita tukiaisia.

Ruotsin rajan pintaan syntyy  Chinatown-Kemi.  Asukkaita voisi olla aluksi parituhatta. Biodiiseliä myytäisiin aleverolla ruotsalaisille ja Lapin väelle + turisteille. Haaparannan puolella on Ikea ja sieltä väki tankkaamaan.

Chinatown-Kemi saisi autonomia alkoholin myyntiin. Alkaisi nousta hotelleja ja ravintoloita. Veikkaus laittaisi sinne Casinon.

Syntyisi valtava talouskeskus Meri-Lappiin.  Lapin väkimäärä lähtisi rivakkaan nousuun. Kemin lumilinna vetäisi väkeä pitkin Kiinaa turisteja. Olisi ehkä pakko rakentaa kaksi lumilinnaa jne. Suorat charterlennot Kiinasta ja Aasiasta Kemiin useita vuoroja päivässä. Kemin kenttä olisi laajennettava kansainväliseksi. 

Chinatownin rakentamiseen menisi miljoonia ja miljoonia lämpöharkkoja ja laastia 100/500. Suomessa valmistettuja tuotteita. Ikkunoita ja ovia värkkäisi omat kiinalaiset puusepät.

Huonekaluja voitaisiin valmistaa kiinalaispajoissa ja säästyisi rahti. Parhaat puut jalostettaisiin biomassan sijasta huonekaluiksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Olen kyseisen hankkeen suhteen skeptinen. Asia suometetaan sellaiseksi, että se ei kannata.

Suomettuminen ei koske ainostaan ulkopolitiikkaa, vaan on hallitseva johtoajatus koko suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ideat kuolevat suunnitteluvaiheessa virkamiesten työpöydille. Tai sitten ne torpataan, kun ei ole ennen tehty vastaavaa ja ei ole kokemusta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiinalainen firma siis? Mitä se tekkee siis oikeasti? Mitä suomalaiset saa sen päätominnasta?

Käy niinko sie maalailet tai net tekkee salaiset umpihallit ja syytää roskansa pitkin Ajosta eikä suomalaiset saa paljon mithään eikä kehtaa sanoakkaan mittään.

T Piepponen

Mistähän se johtuu, ettei suomessa ole enempää puuhuonekaluteollisuutta?

Luulisi että aaltojen ja aarnioiden maassa tehtäisiin enemmän huippuluokan huonekaluja koivusta, mutta ei. Tehometsistä kaadetaan ihan naama pokerilla munan paksuisia koivuja poltettavaksi. Välillä kun noita "aukkopommituksia" katselee, niin tulee mieleen että kaatajakunnalla on jonkinlainen vakava malttamattomuuden syndrooma.

Taaskaan en ottanut suoraa kantaa aiheeseen. Kyseisiin hankkeisiin tietysti menee oman alan tuotteita, mutta sekään ei kuulu aiheeseen paljoakaan.

Pekka Iiskonmaki

Huonekaluteollisuus on tosiaan myös kuollut Suomesta. Norjassa tehdään yllättävän paljon huonekaluja ja Tanskassa.

Ei kaikki tahdo Ikea levypaketteja kotiinsa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset